Var det noe å bli sur for da?

I et øyeblikks innskytelse kjente jeg et sterkt behov  for å kjøpe meg et julemagasin. Jeg lot meg rett og slett friste da jeg gikk forbi hyllene med  blader og magasiner i butikken. Jul lyste mot meg og jeg kjente en gryende glede og håp om en fantastisk fin jul.

På vei hjem fra butikken fantaserte jeg om at det nyinnkjøpte julemagasinet ville gi meg inspirasjon til å lage mange fine og smaksrike julegaver og nye tips og ideer til et fint julepyntet hjem.

Satte meg godt til rette i godstolen med en rykende varm kopp te og begynte å lese. Først stille og rolig  men etter en stund bladde jeg febrilsk i bladet. Etter hvert som jeg nærmet meg siste side kjente jeg bare hvordan jeg morknet mer og mer.

Hvor har det blitt av den ekte julen, eller hva er ekte jul egentlig?

Bilde

Nå skal de lykkelige familiene ha sitt juleverksted hvor kaker, gaver og julepynt skal ordnes rundt store designpyntede bord og familiens medlemmer må selvsagt ha de aller flotteste klærne på seg mens alt dette skal lages. Ikke en limflekk eller papir eller noe ligger og flyter rundt og barna er slett ikke melete eller sølete når de så fint får delta i kakebakingen eller får sitte pent og pyntelig på kjøkkenbenken og røre så vidt i grytene.

Når det kommer til alle forslagene og ideene til hvordan hjemmet skal juleyntes ser jeg at jeg nok er håpløst gammeldags.  Alt skal nå være hvitt og sterilt og enkelt. Pynt gjerne med kun en enkel julestjerne laget av 6 kvister hengt opp på veggen bak sofaen. Sett en grein i en stor designervase på gulvet.  Et par glitrende hvite julekuler henges opp i taket eller en lampe. Juletreet består kun av hvite julekuler og lys. Ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Ingen nisser, ingen engler, intet av barnas hjemmelagde pynt. Til og  med champagneglassene fikk meg til å nesten hoppe i stolen. Det var plassert sugerør i glasset med første bokstav i navnet til den som ”eier” glasset.

Hvem i huleste er det som drikker champagne med sugerør? Og har alkohol egentlig en plass i familiens hyggelige juleverksted?

For meg er jul tradisjoner, og julefargen er rødt. Huset er fult med nisser og lys og glitter og juggel og masse forskjellig ting som ligger i eskene som hentes fram år etter år. Tingene plasseres gjerne der de i sin tid først ble plassert, og andre ting blir plassert der det er ledig. Ikke stilrent og pent og pyntelig, men der det er plass.

Det er sikkert kjekt og spennende å pynte et hus med bare nye ”rene” ting som passer til hverandre som hånd i hanske. Men julen representerer tradisjon og da skal all den gamle julepyntet fram. I år som i fjor og årene før der igjen. Og slik skal det nok også være i årene framover.

Det hjalp å skrive dette. Kjenner at jeg fikk ut irritasjonen og at her i huset skal jul være på tradisjonelt vis. Ingen flere julemagasiner skal leses – det er helt sikkert.

God helg.

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s