Endelig – ytringsfrihet – stemmerett og valg

Endelig har jeg kommet meg over skrivesperren som har preget meg en lang stund. Det hjalp tydeligvis å komme seg bort fra hverdagen og finne seg vel til rette i vårt lille feriehus i Rouen.

Huset vårt her er ikke spesielt fint eller flott, eller spekket med all verdens dippedutter. Her er standarden heller svært enkel og huset er akkurat passe stort til at vi får nyte fridagene slik vi vil. Nabolaget her er helt topp med fantastiske mennesker vi er så heldige å ha blitt kjent med. I morgen gleder vi oss til feiring av nyttårsaften på fransk vis sammen med naboene.

Bilde

Vi er nå i ferd med å avslutte et innholdsrikt år med små og store hendelser.  Gisselaksjonen i In Amenas, kinesisk nyttår gikk inn i slangens år, bomber, jordskjelv, ny norsk regjering, Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk, for å nevne noe. Vi har blant annet feiret 100-års jubileum for kvinners alminnelige stemmerett i Norge og dermed har også ytringsfriheten stått høyt på agendaen i mange debatter i ulike media.

For meg er det nesten utenkelig at tidligere tider var preget av at kvinner ikke fikk delta i samfunnet som likeverdige med menn, eller at deres stemmer ikke ble hørt. Ved inngangen til dette året var et av mine blogginnlegg viet stemmerett og forventinger til jubileumsåret , så jeg skal ikke bruke så mye mer tid på dette nå. Jeg vil bare innledningsvis si at vi aldri må gi opp vissheten om likeverdet for mennesket – uansett kjønn, rase eller bakgrunn.

Hver eneste stemme er like mye verdt – vi må derfor respektere andres meninger og prøve å forstå andres hensikter og handlinger. Vi har alle ulik bakgrunn og beveggrunner for de meninger vi har. Å møte andres meninger med respekt gjør også at en vil ha bedre forståelse og aksept for ulike meninger.  Vi kan velge  å være enige eller vi kan velge å være uenige og ferdig med den saken.

En viss ytringsfrihet er nødvendig for at mennesker skal kunne leve sammen, og ligger til grunn for mellommenneskeig kommunikasjon og interaksjon.

I et demokratisk samfunn står ytringsfriheten som en av de viktigste pilarene. Det er en forutsetning vil jeg mene.  Fra Store Norske Leksikon er ytringsfrihet omtalt som:

Ytringsfrihet er den frihet alle mennesker har til å gi uttrykk for det de mener, og ønsker å si noe om. Ytringsfriheten omfatter friheten til å formidle ideer i ytring eller handling, og til å velge å ytre seg eller la være. Dette gjelder også friheten til å motta andres ytringer. Det siste kalles ofte informasjonsfrihet.

Det går selvsagt grenser for ytringsfriheten også. Vi kan ikke til enhver tid si akkurat det vi vil til hvem vi vil og hvor vi vil. Ytringsfriheten har begrensninger både innenfor de uskrevne moralske og etiske normer, men også flere lovfestede begrensninger. Det er forbud mot å fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, trakassering, diskriminering og hatefulle utsagn.           

Jeg vet ikke hvorfor akkurat disse tankene dukket opp hos meg i dag, og hvorfor det var dette som fikk meg til å skrive igjen. MEN, det må være det at dette er viktig for meg og at jeg glad for at vi i Norge (og også i store deler av verden) har frihet til å velge. Vi er selv ansvarlig for de valg vi gjør , og det å ikke velge er også et valg. 

Bilde

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s