Matglede – gleden ved å nyte mat

Ut fra temaet for denne bloggen, – tanker og gleder rundt et kjøkkenbord – er det vel på tide å koble tankene inn på mat igjen. Har vært opptatt med så mye annet og matlaging har kommet i andre rekke i lange tider.

Mat er en vesentlig kilde til gleden rundt et kjøkkenbord, men til stadighet leser og hører vi om alt vi bør unngå fordi det er farlig og usunt. Kortreist mat blir påstått som bedre enn langreist mat, økologisk mat sies å være bedre enn tradisjonell produsert mat, og så videre og så videre. I tillegg blir vi proppet full med reklame for det ene kosttilskuddet etter det andre.
Meningene er mange, og motargumentene for både det ene og andre er like mange.

Hva i alle dager skal en stakkars forbruker tro på? I det ene øyeblikket er det sunt å drikke kaffi, men i neste øyeblikk kommer en annen forståsegpåer og hevder det motsatte.
Meningene blir alltid koblet opp til eksperter som har forskningsresultater å vise til.
Det gjør det ikke bedre for en stakkars amatør som prøver å servere sunn mat på tallerken og godt drikke i glass.

Det er ingen tvil om at vi lever i et overflodssamfunn. Vi mangler stort sett ingen ting, og har i hvert fall tilgang til alt hva vi måtte ønske. Derfor gjelder det å balansere inntaket av mat og drikke så godt som mulig. Variasjonens kunst er viktig.

Jeg har tro på at et variert kosthold over tid er det beste. ”Litt av alt er bedre enn alt av lite”.
Selv med matallergier og ulike inntoleranser for mat, er det viktig med variasjon. Jeg tror kanskje at de som må ta hensyn til slike utfordringer er mer opptatt av variert kosthold og hva som er best for ens egen kropp.

For å finne matgleden gjelder det å finne fram til det som smaker oss best og spise dette med god samvittighet.

Bilde

(Bilde er fra det fantastiske markedet i Rouen en søndag formiddag.)

Nyere forskningsresultater jeg med glede forholder meg til – selv om det skulle være et snev av siling av ikke ønsket informasjon tilknyttet samme forskning.

  • Ingen dag uten kaffe, enten kokekaffe, filterkaffe eller aller helst Nespresso.  For å våkne og begynne å virke er kaffe en dyd av nødvendighet. Det ha vært mye fram og tilbake hvorvidt kaffe er sunt eller ikke.  Nå viser ny forskning at kaffe også inneholder antioksidanter og at det er en myte at kokekaffe er bedre enn filterkaffe.
  • Sjokolade er godteri og gjør godt. Ifølge eksperter er kakaobønnen å regne som et tilsudd av frukt og grønnsaker. Mørk sjokolade kan derfor være godt for hjertet og ha positiv effekt på blodårene. Det er selvsagt kalorier i en sjokoladebit, men til mindre biten er til mindre kalorier. Ehh, kan jeg da spise mange små biter uten at det gjør noe? 🙂  Tenker at et par biter mørk sjokolade om dagen er helt greit. Spesielt sammen med en god kopp kaffe.
  • Nøtter er en god energikilde og gir tilskudd av det gode fettet. Ikke bare det, nøtter er en god kilde til ulike mineraler og proteiner. En liten neve usaltede nøtter hver dag gjør bare godt.
  • E-stoffer, hva er det og er det farlig? E-stoffer høres ut som farlige greier som en absolutt bør unngå. MEN, hva er det egentlig? E-stoffer er ikke annet enn tilsettingsstoffer som også kan finnes naturlig i råvarer,  som for eksempel vitaminene C og E.  E-numrene er bare koder for stoffer som tilsettes i maten.
  • Alkohol gir ikke bare negative virkninger på kroppen. Alkohol, ikke bare rødvin kan øke det gode kolesterolet og kan ha en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer. Her er det viktig å være klar over grensen og at for mye (og det er i grunnen veldig lite) også vil ha stikk motsatt effekt. MEN et glass rødvin i ny og ne gjør bare godt – sammen med en neve nøtter og en bit mørk sjokolade for eksempel 🙂

Så konklusjonen i  dag er som jeg startet. Så lenge vi er friske og raske kan vi spise og drikke hva vi vil, bare det er variert og ikke overdrives i noen retning.

Min matglede er ikke det samme som din matglede.

Bilde

Riktig god og smaksrik søndag ønskes fra meg til deg.

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Matgleder og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s