Min omvendte Sareptas krukke!

Vinteren er endelig over.
Kalenderen viser 1. mars og naturen har med all tydelighet vist i dag at våren er i anmarsj. Sol, varme, gryende blomstring ute og lysten min til å begynne å virke ute i hagen er vekket opp fra dvalen.

Hagearbeidet får vente litt til, det gjelder å stagge lystene og ikke bare hoppe uti det med en gang. Kong Vinter sørger nok for at det kommer noen kaldere og våtere dager enda, så naturen får holde på en stund til uten min hjelp.

I mellomtiden får jeg prøve meg på litt kreativitet i matveien. Fikk så vanvittig lyst på blinis, så da er det bare å hive seg inn i ”bakingens” verden. 

Blinis er russiske pannekaker  toppet med diverse godsaker som for eksempel rekemousse eller røykelaks og rømme. Uante muligheter, bare å bruke fantasien

Blinis  er et symbol på sol, vakre dager, gode avlinger, lykkelig ekteskap og sunne barn. Ikke rart jeg fikk lyst på blinis i dag 🙂

(Har lånt et bilde jeg fant på nett)

Bilde

Jeg mente bestemt at jeg hadde en frossen røykelaks (eller ørret) i fryseboksen, og den måtte selvsagt opp til tining.

Bare jeg kunne finne den.

Og letingen tok tid.

Men med tålmodighet kommer en langt her i verden. Fisken kom fram til slutt.

I fryseboksen min går det utrolig mye inn, men sjelden noe ut. Alt hva jeg sparer på,
og hvordan i all verden er det mulig å glemme alle de godsakene som en gang ble lagt  inn i fryseboksen?

En Sareptas krukke er et uttrykk som brukes om en uttømmelig kilde. Kan ikke si at min fryseboks er uttømmelig, men det er nesten utrolig at alt som går inn ikke kommer ut igjen. Blir nesten som en  omvendt Sareptas krukke.

Dette må jeg selvsagt gjøre noe med. Fra nå av skal boksen tømmes sakte med sikkert slik at vi har kontroll med hva som ligger der. Liten vits å fryse inn matvarer for en gang i framtiden å bare kaste maten fordi det er blitt for gammelt. Kan like gjerne kaste maten med en gang da uten å gå omveien om fryseboksen.

Det å kaste mat er jo ikke akkurat så greit. Å kaste mat i stort monn føles rett og slett uetisk. I følge Aftenposten kaster hver nordmann 51 kg mat hvert år hvorav ca halvparten av dette er brød, frukt og grønnsaker.

Jeg som mange andre er opplært til å ikke kaste mat. Den beste måten å sikre at en ikke kaster mat på er faktisk å kjøpe mindre. Ikke la seg lokke av tilbud på varer en egentlig ikke har behov for.

Det handles for mye mat i forhold til det vi evner å forbruke, og mye av grunnen til dette er nok at vi handler for ofte og på impuls.

Dette gjelder i høy grad for meg. Jeg handler på vei hjem fra jobb, og da er jeg sulten og sliten. Da er det lett å bare putte ting i  handlekorga og ikke tenke lengre fram enn til den maten som skal serveres til middag den dagen. 

Det er i slike situasjoner jeg er lett å lokke med gode tilbud.
Kjøper uten å tenke.
Og det skjer nesten hver dag

Det må jeg gjøre noe med.

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert, Matgleder og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s