”Det e løye med det”


I går var det den internasjonale gledesdagen. 20. mars har siden 2012 vært den internasjonale gledens dag.

Det var opprinnelig Kongeriket Bhutan i Himalaya som tok initiativ til å få en slik dag innført i regi av FN, og Bhutan ble hørt.
I resolusjonen står det blant annet: ”Streben etter glede er et fundamentalt menneskelig mål”.

Flere andre stater har  begynt å ta til orde for at nye elementer, som glede, må inkluderes i måleparametrene  for måling av et samfunns framgang og vekst. I dag er slike målinger stort sett dominert av økonomiske indikatorer.

Det er sagt og skrevet mye om glede, men jeg syns Arnulf Øverland oppsummerer det godt i følgende lille vers:

Der er en lykke i livet
som ikke kan vendes til lede:
Det at du gleder en annen,
det er den eneste glede.

Jeg tror ikke det er mulig å gå rundt og være glad til enhver tid, men med positiv innstilling og evnen til å se det store i det lille kommer en langt. Gode mellommenneskelige relasjoner er det som skal til for å få store og små samfunn til å fungere.

Her i heimen er mat og matgleder ofte satt i høysetet. Det kan være de enkleste retter eller også de som tar ekstra lang tid å planlegge og gjennomføre. Planlegging av et godt måltid er vel så viktig som selve måltidet.
Jeg har nettopp vært på en liten ferie til Thailand og nesten det eneste jeg kjøpte med meg hjem var et glass med tørkede urter til TomYum. En deilig Thailandsk suppe. Gleder meg til å prøve å lage denne selv.

IMG_2890

Det rare var at jeg ikke en eneste gang så denne suppen på noe menykart i Thailand. Ikke før jeg kom tilbake til Norge og spiste lunsj her om dagen på restauranten ”Charles & Di” i Sandnes.
For de som ikke vet det, så er dette restauranten til Charles Tjessem, norsk kokk som vant den internasjonale konkurransen Bocuse d’Or i 2003.

Asiatisk inspirert som jeg er prøvde jeg meg på å lage vietnamesiske vårruller her om dagen. Det vil si vietnamesisk-inspirerte vårruller. Har bare et vagt minne om disse gode vårrullene fra den gang vi var i Vietnam (2007). Som sagt så gjort.

Fram med grønnsaker og det som måtte befinne seg på kjøkkenet. Man tager hva man haver. (Måtte til butikken og kjøpe ferske reker).
Her er det kylling og reker og på «grønnsaksfatet» er det gulrøtter, agurk, mango, avokado, vårløk, chilli, koreander og mynte. Limesaft og soyasaus hører også med.

IMG_2881

Kan ikke si annet enn at dette må være ganske sundt måltid og velbalansert med vitaminer, mineraler og sikkert noen antioksidanter også.

Resultatet er jeg også fornøyd med. Spesielt smakene, om ikke utseendet var helt perfekt. Neste gang skal jeg  få vårrullene jevne og fine – tror jeg.

IMG_2887

Det e så løje med det – tror jammen det blir noe asiatisk på menyen i kveld også. Har noen timer på meg til å finne ut hva 🙂

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert, Matgleder og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s