Kunsten å bli fattig

Stavanger kunstforening har klart kunststykket å gjøre Stavanger fattigere. En statue fattigere, og ikke en hvilken som helt statue heller.

Stavanger kunstforening skal selge byens mest verdifulle kunstverk for å få råd til å modernisere kunsthuset sitt, eller kunsthallen som det nå er omdefinert til.

Skulpturen ble i sin tid gitt i gave fra Stavanger kommune, blant annet som en kompensasjon for ulemper ved utbyggingen av Madlaveien like utenfor der bygget er.  Det var en gave ikke bare til kunstforeningen, men til glede for hele byens befolkning.

Skulpturen det er snakk om trenger vel ikke mer presentasjon, men for sikkerhets skyld nevner jeg at det dreier seg om ”Figure for landscape” av Barbara Hepworth. Statuen ble avduket i Stavanger i 1968 og har siden stått på samme sted til inntil den ble fjernet nå i påskedagene.

doc62euvd2hm0wct7nei2j(Har «lånt» bilde fra Aftenbladets nettavis)

Jeg forstår jo at de som har tatt beslutningen om å selge kunstverket har vært, og er, i en vanskelig situasjon, men det er rimelig spesielt at styret i kunstforeningen beslutter å selge sitt mest verdifulle kunstverk for å få råd til å modernisere og vedlikeholde bygget. Penger trengs, ingen tvil om det, men verktøyet blir feil. Styret vet heller ikke hvor mye penger salget vil innbringe. Det er blitt nevnt beløp fra et par millioner kroner til noe over 20 millioner.

Spør du meg, kan jeg ikke forstå at dette er nok til modernisering av hele det lakserosa bygget, og at salget skal være en bærekraftig beslutning forstår ikke jeg.

Engasjementet som det forestående salget og fjerningen av statuen har skapt, viser at statuen har en stor verdi for Stavangers by. Dette er verdier som langt overskrider den usikre verdien kunstforeningen selv tror dette er verdt.

Rent juridisk kan jeg ikke uttale meg om kunstforeningen er i sin fulle rett til å handle som de nå gjør, men moralsk og etisk mener jeg de ikke har slik rett. Engasjementet viser at statuen har stor betydning for Stavanger og omegns befolkning og at mange mener seg forulempet ved fjerning av statuen og et kommende salg.

Det sies at god kunst har evnen til å engasjere og vekke følelser. Det skal de ha, Stavanger kunstforening, de har klart å vekke engasjement og følelser ved å ta bort kunst.

Stavanger kunstforening vil etter dette alltid være fattig, da de har tapt sitt renommé. Uansett hvordan denne thrilleren ender.

 

 

 

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s