Arabisk aften på Berbersk vis – verdens beste couscous

Mens den store VM finalen i fotball pågår, kan jeg like gjerne skrive noen ord på bloggen. Om Tyskalnd eller Argentina vinner er jeg ikke så veldig opptatt av egentlig. Før VM hadde jeg tenkt at Uruguay kunne vinne det hele, men når det ikke slo til kan det være det samme for meg.

Lite og ingen ting har skjedd for min del i dag. Etter en kjempekoselig kveld i går hos ett av naboparene, har dagen gått med til å fordøye den vanvittig gode maten og en særdeles hyggelig kveld sammen med de flotteste franske menneskene jeg vet om. Det ble servert ekte og hjemmelaget couscous på ekte Berber-vis fra Algeri. Laget fra «bunnen av» Ikke noe pre-fabrikata der i gården nei.

Mesterkokken er fra Algerie og  samboer med en ekte franskmann. Vi  er så heldige å ha disse som våre naboer. Hun er i disse uker inne i sin Ramadan, men det er ingen hindring fra å lage et mestermåltid og invitere til festmåltid uten dimensjoner. Klokken 21.00 var vi klare for aperitiffen og klokken 22.15 var festmåltiden klart. Da var klokken slagen (eller solnedgangen ferdig) for mesterkokken, og hun var klar til å innta dagens aller første mat og drikke. Jeg bøyer meg i støvet for hennes standhaftighet. Mellom kl 04.00 til 22.00 ingen mat, ingen drikke, ingen sex, ingen nærkontakt med andre andre mennesker, og alt dette i over 4 uker. Kun med ekte glede og oppriktig ønske om å gjøre det beste for sine medmenneskser.

Tenk å lage til et festmåltid for alle naboene uten engang å kunne smake på maten.

IMG_2976 IMG_2977

IMG_2982

 

Og bordet var dekket med NORSKE servietter. Ingen nordmenn kan vel føle seg mer velkommen enn dette med norske flagg og greier.

IMG_2973

Vi er lykkelige som har funnet en perle som dette i Frankrike. Det er som å finne nåla i en høystakk. Vi er superheldige!!!

Vi fikk selvsagt ikke bestemme selv hvor mye mat vi fikk på tallerken, men desserten (Kaker og andre søtsaker på arabisk vis) fikk vi bestemme selv. Måtte jo smake på godsakene.

IMG_2989

 

IMG_2990 IMG_2991Det hele ble avsluttet med deilig peppermynte-te. Mesterkokkens gemal serverte wiskey for de som ville ha det og en sterk peppermyntedrikk for oss andre. Den gjorde godt nedover spiserøret og e allerede velfylt mage.

IMG_2993

Etter en lang og koselig kveld var det på tide å komme seg hjem til egen seng. Det var jo ikke lange turen, kanskje 10-15 steg. Men langt nok når mettheten trenger seg på.

Dagen i dag har vært sterkt preget av gårsdagens deilige måltid. Det obligatoriske besøket til søndagsmarkedet her i Rouen resulterte i nesten igjen ting. En baguett og en liten marengs. Vi hoppet over både frokost og lunsj. Selv om søndagsmarkedet kan by på all verdens godsaker, var det ingen ting som fristet. Men det må jo nevnes at en av tilbyderne på markedet er arabisk, og vi kunne med selvsyn se at de samme sort kaker vi hadde blitt servert kvelden før også selges på markedet.

Som et lite apropos til ettertanke når det gjelder diskusjonen hjemme om søndagsåpne butikker, så viser bildet her hvordan franskmenn strømmer til det ukentlige søndagsmarkedet. Selv om flesteparten kanskje er katolikker og går til en av de utallige kjerkene om søndagen, er det lite og ingen ting som kan stanse de fra å gå på markedet og handle først.

IMG_2995

Da sulten begynte å nerme seg om ettermiddagen var det husmorens utfordring å finne fram de snart aller siste restene for å lage et måltid. Min kjære mann tok seg en treningstur rundt Rouen for å få samvittighet til å spise et nytt måltid, mens jeg koste meg på kjøkkenet. Her var det bare å ta det som fantes, og det var ikke mye – men nok.

Et par sjalottløker, et par hvitløksfedd og poteter som var kjøpt inn for 3 uker siden. Dette var det som trengtes til en potetsuppe – eller ”Soup de pommes de terres” som det kanskje heter i dette landet.

IMG_2997 IMG_2998 IMG_3006 IMG_3007

Og nå mens vi ser på finalen i VM i fotball koser vi oss med et fat med jordbær, melon og ferske fiken.

IMG_3008

Kan vi ha det bedre?

Det at vi faktisk var i nærkontakt med en superkjendis i Frankikre på markedet i dag, og var på TV, det får jeg si noe om en annen dag.

I disse minutter er VM-kampen på overtid. Blir spennende å se hvem som vinner til slutt. Lagene er like gode etter min mening.

Og når denne ferien er slutt, og vi er kommet hjem til vårt egentlige hjem, ja da skal jeg jammen starte min egen form for faste. Lite mat, mye trim, og mye glede

 

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert, Matgleder. Bokmerk permalenken.

2 svar til Arabisk aften på Berbersk vis – verdens beste couscous

  1. Sofaorakelet sier:

    Spennende med innblikk i nye matkulturer 😀

    Liker

  2. Så kjekt å lese fra livet deres i Frankrike! Kos dere videre!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s