Umami – den femte basissmaken

Det er ikke lenge siden jeg første gang hørte noe jeg først trodde var tull. Det at det finnes en femte basissmak, en smak i tillegg til søtt, salt, syrlig og bittert.

Den femte smaken er umami, som betyr velsmakende på Japansk.

I følge Wanda Widerøe kan umami betegnes som smaken av proteiner eller ”kjøttsmak”. Asiatisk kokekunst har kjent og brukt umami i lang tid, og soyasaus er et eksempel på en umamirik smakstilsetning. Smaken ble oppdaget av en japansk forsker i 1909, professor Kikunae Ikeda. Han klarte å påvise smaken gjennom sjøgress, og klarte også å fremstille stoffet mononatriumglutamat, en smaksforsterker som er konsentrert umamismak.

Umami finnes i proteinrike matvarer som kjøtt og meieriprodukter. Smaken finnes blant annet i modne oster, parmesan, soyasaus, reker, biffkjøtt, ketsjup og ulike sopparter. For eksempel kantareller og shiitake for å nevne noen.

Bano Singh har doktorgrad på Umami og beskriver selve smaken med at den er saltaktig, men smaker litt ”mer” enn salt. Den gir en følelse av at du spiser kjøtt eller buljong. Om du står og smaker til sausen eller suppen og lurer på hva som mangler, kan det gjerne være umamismaken du er ute etter. Har du veldig lyst på biff, er det gjerne umamismaken du kjenner et sug etter. Det er en egen smak, og det er ikke mulig å få til umamismak ved å blande de andre fire basissmakene.

Det er rart med det. Etter at jeg ble kjent med begrepet umami så leser og hører jeg om dette overalt. Da jeg så en pose potetchips i butikken med potetchips krydret med umami måtte jeg bare prøve. Tenkte dette kunne være et godt utgangspunkt for å prøve å identifisere denne spesielle smaken.

IMG_3534Konklusjonen er nok at umami som industriell smaksforsterking ikke kan måle seg med ”ekte” smaker, men jeg begynner å forstå hvilken basissmak umami er.

Det kan tenkes at det er den smaken jeg kjenner spesielt godt i entrecôte og parmesan. Dette er to ting jeg faktisk ikke er spesielt glad i å spise.

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Matgleder og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s