Fransk storslagen nyttårsfeiring

Velkommen til 2015 – et nytt år er klar til å tas i bruk. Et nytt år med blanke ark klar til å fargelegges. Hva året (eller dagen for den saks skyld) bringer, vet ingen. Positive og negative hendelser vil møte oss på veien. Slik er livet, gleder og sorger hånd i hånd.

Uansett hva som måtte møte meg på veien, skal jeg fortsatt prøve å ha en positiv tilnærming og heller se mulighetene enn begrensningene. Mine ønske for 2015 er at mitt blanke ark skal fylles med gode minner i fargeglede og harmoni.

palette-33882_640

Dagen i dag skal tilbringes i ”slow-motion”. Første nyttårsdag er vel en slik dag for mange. Lang morgen som nytes i langdrag sammen med en god kaffekopp eller to.

Alt er stengt, også i Frankrike….Nesten alt da. Ble overrasket da min kjære hadde ferske baguetter å by på til frokost. Selv om alt er stengt, er altså ikke baker´n på hjørnet det. Prøv å ta fra en franskmann sitt Boulangeri og muligheten til ferskt brød 2 ganger til dagen – det er faktisk litt utenkelig.

Nå var det ikke akkurat slik at jeg våknet i dag og var så veldig sulten. Var heller fortsatt stappmett for å si det slik. Hadde en fantastisk fin nyttårsfeiring i går sammen med våre franske venner. Selv om jeg nå har lært meg hvordan et normalt fransk middagsmåltid er sammensatt og at det normalt tar ca 3 timer så hadde jeg helt glemt hvordan en festkveld som Nyttårsaften forløper seg.

Det er en matorgie og matglede uten sidestykke.

Kvelden starter kl 20.00 med samling rundt ”bar-bordet” med bobler i glasset og gode små apetittvekkere. Som faktisk blir servert på løpende bånd etter hvert som vi spiser oss gjennom det som allerede er servert. Patéer, gazpachio, blinis med kaviar, små figurformede julesandwicher med diverse godt fyll, reker i ulike smaksblandinger servert i porsjonsskjeer, små gratinerte kamskjell, peanøtter, olivener bare for å nevne noe.

IMG_0312 IMG_0313

Tiden går og vi spiser og snakker og jeg begynner å lure på om det er tid for å servere hoveddretten, som vi hadde fått ansvar for. Men nei, her må vi ikke gå for fort fram. Vi hadde jo ikke kommet til forrettene enda.

Etter nesten 2 timer var det tid for å sette seg til bords – et flott pyntet festbord og tid for kveldens forrett – eller mer korrekt; forretter.

Først ble det servert foie gras i to ulike varianter, hjemmelaget sådan. Smakte himmelsk. Dernest ble det servert gratinerte snegler. Ikke et par stykker til hver, men en helt fat.

IMG_0315 IMG_0316 IMG_0318

Nå var vi kommet sånn ca halvveis i måltidet og snart tid for servering av hovedretten. Det var nå mindre enn en time igjen til midnatt men først en liten hvilerett.

IMG_0323

Dette var eplesorbet med calvados. Bestefarens hjemmelagde calvados fra 1999.
Det var godt å friske opp magen litt med en slik hvilerett før hovedretten skulle serveres.

Vi hadde fått ansvaret for hovedretten, og det var som jeg nevnte i et tidligere innlegg elg kokt i øl, kantareller, hjemmelaget potetpuré og gulrøtter. Dette ble laget etter alle kunstens regler og smakte til slutt veldig godt. Dette til tross for at vi ikke hadde våre vanlige krydderier og godsaker som vi pleier å bruke når vi lager tilsvarende hjemme.
En ting er sikkert. Jeg hadde selvsagt bommet kraftig på mengde mat – da det ikke var i mine tanker all den maten vi hadde fått servert i forkant. Men maten smakte godt, og det tror jeg jammen våre franske venner også syntes. Vertskapet ville svært gjerne ha alle restene, så det tar jeg som et godt tegn.

IMG_3951 IMG_3952 IMG_3953 IMG_0304 IMG_0306

Klokka tolv var det lykkeønskninger og litt dans og moro samt litt oppvask. Greit å få ryddet unna litt på kjøkkenet og la maten få ”sige” før vi settes til bords igjen og måltidet fortsetter.

Tid for ost. Ingen franske måltider uten ost. Osten denne gang var et lite kunstverk pakket inn i noe som kunne ligne en pannekake – sprøstekt.
Denne pakken var fylt med epler, ost og calvados og servert varm.
Dette var en stor overraskelse som smakte himmelsk.

IMG_0331

Til slutt var det servering av dessert; kake.
Fantastisk bringebærmakron – stor sådan. Vertskapet sørger alltid for å dele kaken i like mange deler som vi er personer, så da er det bare å spise og nyte siste rest av et fantastisk god måltid.

IMG_0335

Nå skal det sies at måltidet faktisk har vart i over 6 timer.

Alle rettene blir selvsagt servert med der tilhørende gode viner. De har kunnskaper om vin og opptatt av at vinen skal være perfekt til mat. Jeg begynner å tro at dette er noe de får inn med ”morsmelka” og en barnelærdom de bare må kunne.

En ting er sikkert, jeg kan bare bøye meg i støvet for mat- og vinkunsten våre venner har servert oss og takke for en fantastisk nyttårsfeiring.

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert, Matgleder og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s