Å tie er ikke alltid gull

Siste dagers nyheter fra både Köln og Stockholm er ganske oppsiktsvekkende og sjokkerende.

I Köln kom de første små nyhetsdryppene de første dagene inn i nyåret, og har siden utviklet seg til en stor stygg sak i Tyskland.

Over 500 anmeldelser er hittil mottatt, og over 200 av disse er knyttet til seksuelle overgrep og resten til vold og tyverier. Både politisjefen og ordføreren er eller har vært i hardt vær siden. Ordføreren gikk ut med advarsler til kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, og sjefen for lovens lange arm måtte til slutt ta sin hatt og gå. Politiet og myndigheter har ikke vært i stand til å håndtere denne situasjonen, og prøvde å holde informasjon og opplysninger om hendelsen skjult.

Ikke før har rystelsene fra Tyskalnd lagt seg, så kommer det tilsvarende sjokkerende meldinger fra Sverige.

I følge Elin Ørjasæter har Svensk politi unnlatt å rapportere om overgrep på festivalen ”We are Sthlm” både i 2014 og 2015. Jenter ned i 11-12-årsalderen skal ha blitt antastet.

Svensk Politi har hatt opplysninger om at gjerningsmennene i stor grad er av utenlandsk opprinnelse, og har med viten og vilje holdt opplysninger tilbake . Politiet har ikke villet gå ut med informasjon for å holde dette skjult for blant annet Sverigedemokratene. Som kjent er Sverigedemokratene svært negative til innvandring.

Her er lenke til artikkelen fra Elin Ørjaseter:
http://www.nettavisen.no/politikk/rjaster—sverige-br-skamme-seg/3423179165.html

Voldtekter og seksuell trakassering er forkastelig og representerer et menneskesyn jeg ikke kan forstå er mulig. Gjerningspersonene skal og må få sin straff – så la oss håpe at vi har et politi og rettsvesen med tilstrekkelig ressurser til å gjøre jobben sin.

Men det er nettopp dette som bekymrer meg nå. Hvordan skal vi kunne stole på et politi som faktisk bevisst holder informasjon og fakta tilbake. Jeg forventer ikke at politiet skal ha full åpenhet om alt til enhver tid, men politiet skal i hvert fall ikke drive politikk i sin politigjerning. Det er og vil alltid være uhørt om politiet ikke forholder seg til lov og rett og også bevisst formulerer samfunnsinformasjonen til å passe  med en bestemt politikk.

Å la være å gi informasjon for å forhindre at et bestemt politisk parti skal få vite sannheten – ja jeg finner nesten ikke ord. Taushet er slett ikke alltid gull.

I et velfungerende og levende demokrati er det parlamentet som er det lovgivende organ, mens forvaltningen og samfunnet for øvrig skal legge dette til grunn i sitt arbeide. Da er det viktig at riktig informasjon tilflyter oppover i systemet, og ikke minst selvfølgelig også til samfunnet som helhet.
Det er vi mennesker som skaper et samfunn. Hver og en av oss er viktige brikker i et stort puslespill, uavhengig av hvor vi er født og hvor vi bor. Når noen ikke klarer å holde seg innenfor rammene, må samfunnet iverksette de nødvendige tiltakene for å holde ro og orden. Derfor må vi kunne stole på at politi- og myndighetspersoner/organer faktisk skjøtter sitt verv til det beste for oss alle, og sikre at riktig informasjon og fakta kommer fram i lyset på en åpen, redelig og ærlig måte.

Jeg forventer at samfunnsbeslutninger fattes med bakgrunn i riktig informasjon.
images

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s