En herlig dag i Paris, når du har gjort alt annet Paris har å by på

Jeg har nettopp hatt et par dager i Paris, og denne gangen ville vi gjøre og oppleve ting litt utenom det vi har gjort tidligere. Siden vi har vært en god del ganger i denne flotte byen, var tiden inne til å se og oppleve nye attraksjoner/serverdigheter.

Jeg la ut en forespørsel på facebook om tips og ideer til ting å gjøre som vi ikke hadde gjort før. Alle de obligatoriske tingene tror jeg vi har vært innom tidligere. Jeg sier bare tror, for Paris er full av overraskelser rundt hvert et eneste hjørne. Det er noe av det som gjør byen så spennende.
Jeg fikk mange gode tips, deriblant også ting vi hadde opplevd tidligere. Av det vi ikke fikk tid til å gjøre var besøk i Katakombene , spise på Le Christine i rue Christine, Trav på Vinncenne, Fotballkamp (EM-kamp), hoppe fra Eiffeltårnet og Patologimuseum. Så nå har jeg mer enn nok tips til neste gang jeg kommer til Paris. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Vi var på beina fra tidlig morgen til nokså seint på kveld. Målet var å få så mye trim som mulig, og med fulladet aktivitetsarmbånd lå Paris klar for våre føtter. Må innrømme det at når kvelden kom og hotellsengen var et faktum, kjentes det godt i kropp og sjel at dagen var fullspekket med gode opplevelser og for en lettelse det var å få få av seg skoene, eller sandalene faktisk.

Fra hotellet opp til Père Lachaise-kirkegården var det så godt som 2 timer å gå i god fart. Vel framme var det bare å senke farten og vandre stille i gatene (!) og studere døde sjeler og tung symbolikk. Et fantastisk sted faktisk. Mange selebriteter og kjente er stett til hvile her og vi fant f.eks graven til Jim Morrison men også en grava av nyere dato. Ett av ofrene på fra terroren i Paris’s gater for ca ett år siden. Hun ble bare 17 år.

Det er strenge restriksjoner for hvem som bli gravlagt her. En må både ha bodd og dødd i Paris – som ett av kriteriene. Og ja, det er faktisk venteliste på å få sitt siste hvilested her.

Ta gjerne turen opp – tiden brukt til dette er vel anvendt tid. https://en.wikipedia.org/wiki/P%C3%A8re_Lachaise_Cemetery

Før tilbaketuren til sentrum hadde vi en deilig lunsj rett ved siden av hovedinngangen til kirkegården. Tilbaketuren til sentrum var valget enkelt. Det ble Metroen. Dagen var jo bare halvveis enda.

Nær Pont de L’Alma kom vi til en ganske så sær attraksjon eller severdighet. Nemlig kloakken under Paris. Det er naturligvis et omfattende system av kloakk under enhver storby, men i Paris vises dette altså fram og forteller historien. Det var faktisk ganske så interessant, men også ekkelt og ja, hva skal jeg si. Spennende og ekkelt på en og samme tid. Kloakken er i besøksvennlig stand, rent, ryddig men ikke helt luktfri nei. Det skal også sies at hvis det er mye regn i Paris, er kloakken stengt for publikum.

Får du lyst å lese mer om dette kan du lese her: http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.paris.dk%2Fkloakkerne-i-paris&h=hAQG9Oh-o

Det var deilig å komme seg ut i lys og friluft igjen. Vi ruslet gjennom Tuileries-hagen. Tuileries strekker seg over 28 hektar, og er et fredfullt sted hvor en kan slappa av og nyte duften av velduftende blomster, trær og gress og se på mange av de flotte skulpturene, vannfontene og et yrende folkeliv. Hagen ble anlagt i 1664 og har vært en av Parisernes favorittrekreasjonssteder siden den gang. Hage, som ligger ved breddene av elven Seinen, ble renovert i 1990 og står nå på UNESCOs verdensarvliste.

Da vi etter langt om lenge komt til paradegaten Avenue Champs-Élysées villle vi også prøve å få med oss toppen av Triumfbuen. Har prøvd flere ganger, men ikke fått det til. Også denne dagen var det så lang kø at vi valgte å la dette bli til neste gang. Da må vi komme oss opp grytidlig så slipper vi køen. Å stå i kø er bortkastet tid.

Etter en innholdsrik dag med mye gåing og fine ting å se på, var det deilig til slutt å sette seg ned på en restaurant og nyte et deilig måltid på Les Bouguinistes.  En av stjernekokken Guy Savoys restauranter i Paris. At maten smakte godt er det ingen tvil om, og bildene sier vel sitt:

Torsk og kantareller til hovedrett og to ulike desserter. En eplekake og en med 3 sorter sorbet. Akkurat som jeg skulle laget det selv, haha.

Jeg har også lyst å dele (på fransk) noen velvalgte ord av selveste kokken Guy Savoy. Dette kan bare sies så delikat som på fransk, men handler om kjærligheten til mat og dens plass i historien (på en måte):

La cuisine
est l’arte des
transformer
instantanément
en joie des
produits
chargés
d’histoire

Og så en ting til slutt. Visste du at fra og med 1. juli i år er det forbudt å kjøre biler i Paris som er eldre enn 20 år.
Det er miljøvern tatt på alvor spør du eg.

 

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert, Matgleder og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s