Ikke lenge til nå

Jeg har begynt nedtellingen til årets store happening. Årets sommerferie står for døren og i år som året før der og årene før der igjen vender vi bilen sørover til vårt store ferieland, Frankrike.

images

Vi må sies å være erfarne franske turister, og på en måte er vi litt innbyggere også. Vi har et lite paradis midt i byen Rouen – hovedsetet i Normandie. Det var en rekke tilfeldigheter som fikk oss til å kjøpe hus her, men vi har ikke angret en eneste dag.

Vi er beriket med mange gode franske venner, introdusert til fransk kultur og mat- og vin-tradisjoner og ikke minst også fått oppleve opphavsstedet til mange historiske begivenheter. Norge har mange historiske forbindelser til Normandie og Rouen. Visste du for eksempel at Olav den Hellige ble døpt i katedralen i Rouen for 1.001 år siden. Vi var med på 1000 års jubileet i fjor.

IMG_3643

I samme katedral ligger også levninger av Gange-Rolf begravd. Han var den første jarlen av Normandie. Han var en norsk vikinghøvding (ca 860-932) og var sønn av Ragnvald Mørejarl. Ragnvald Mørejarl var blant annet kjent som jarlen som klippet Harald Hårfagre etter at Norge var samlet til ett rike.

Det må riktignok sies at Danske historikere på sin side har vært uenige i dette og mener at Gange-Rolf, eller Rollo som han heter på Fransk, var av dansk opphav. I mars i år ble graven hans åpnet med både norske, danske og franske myndigheter til stede. Målet er å gi et endelig svar på opphavet. Så vidt jeg vet er ikke svaret gitt enda. Det blir spennende å se om det vi vet om norsk vikinghistorie må skrives om.

I samme katedral ligger det også levninger etter Richard Løvhjerte.

30. mai 1431 ble Jeanne d’Arc brent på bålet i Rouen. Hun er nasjonal heltinne i Frankrike og helgen i den katolske kirken. Under hundreårskrigen ledet hun Frankrike i kamp mot England fram til hun til slutt ble tatt til fange og henrettet. Før hun ble brent på bålet i Rouen satt hun fanget i et tårn bare et lite steinkast fra huset vårt i dag.

De historiske begivenhetene kan nevnes i fleng, men jeg vil heller anbefale alle en tur for å oppleve dette selv. Normandie er så mye mye mer enn bare D-dagene fra 2. verdenskrig. Spør meg gjerne om tips og råd.

Foruten det historiske suset, er det en stor sann glede å bare oppleve atmosfæren, vandre i bygatene, nyte matmarkedene, sitte på en fortauskafé og nyte en god kopp kaffe eller god drikke i stetteglass. Ja rett og slett bare nyte det å være tilstede. Trenger ikke haste av gårde.
Like i nærheten til Rouen kan jeg nevne steder som Camembert, Calvados, Livarot, Neufchâtel og Champagne. Bare tanken får tennene til å løpe i vann.

Etter hvert som jeg sitter her og mimrer om tidligere års ferier kjenner jeg gleden og forventingen stige- Jeg kommer garantert til å dele mine inntrykk og opplevelser de nærmeste ukene.
Ønsker deg som leser dette en riktig god ferie.

 

 

Om Ann-Christin Skretting

Min skriveglede har ført meg ut i bloggingens verden. Jeg blir lett engasjert og inspirert, og har meninger om mangt og mye
Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert, Matgleder og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s